Als je blijvend gewicht wilt verliezen
Afvallen, dunner worden, gezonder eten, het zijn verlangens en wensen die bij veel mensen hoog op de agenda staan. Vaak
Hoi, ik ben Lianne. Ik ben getrouwd en woon samen met mijn man en twee kinderen in Goes. Als ACT- en leefstijlcoach wil ik niets liever dan jou laten voelen dat energiek, bewust en gezond leven mogelijk is. Zodat jij kan kiezen voor wat écht belangrijk is voor jou, op jouw manier.
Mijn eigen leefstijl is lang niet altijd gezond geweest. Met een grote voorkeur voor zoet vond ik het lange tijd (lees: de eerste 25 jaar) lastig om bijvoorbeeld voldoende groente te eten. Natuurlijk wist ik wel dat gezond eten belangrijk is, maar ik deed het niet. Iets weten en iets doen zijn twee verschillende dingen.
Waarom lukt het zoveel mensen niet om goede adviezen over gezond leven ter harte te nemen en het gewoon te dóen? Daar zijn natuurlijk meerdere oorzaken voor, maar vooral omdat iets moeten doen niet werkt, zeker niet op de lange termijn. Iets willen daarentegen en ergens écht voor kiezen werkt wel. Omdat het belangrijk voor jou is en het je dichter bij de persoon brengt die je graag wilt zijn. Juist op die momenten dat het leven veel van je vraagt, is het goed om even stil te staan bij wat er echt toe doet in je leven.
Mijn leefstijl veranderde in de loop der jaren omdat ik ontdekte wat goede voeding, voldoende slaap en bewegen met me deed. Meer energie, meer plezier, minder schommelingen in gewicht, meer rust in mijn hoofd (wat echt lang heeft geduurd). Door de verdieping in leefstijl ben ik nog meer zelf gaan ervaren wat het met me doet. Daar gaat het tenslotte om, zelf ervaren wat dingen met je doen. ‘Wie wil ik zijn?’ in plaats van ‘Wat wil ik hebben?’ Groot dromen en denken maar klein doen. Veranderen gaat het allerbest in kleine stappen. Ik help je daar graag bij!
ACT heeft als belangrijkste boodschap: accepteer wat je niet kunt veranderen en verbind je met dingen doen die je leven betekenis geven. ACT helpt je hierbij door je vaardigheden aan te leren, waardoor je beter in staat bent om met pijnlijke, negatieve gedachten en gevoelens (stress, pijn, verdriet, frustratie etc.) om te gaan, zodat ze minder impact hebben op je leven. Deze vaardigheden zijn gericht op het vergroten van je bewustzijn.
Hoe bewuster je bent van de dingen die je doet (of niet doet), hoe beter je in staat bent om keuzes te maken en te leven naar wat jij echt belangrijk vindt.
Het belangrijkste doel bij ACT is het vergroten van je ‘mentale fitheid’: het vermogen om met je volle bewustzijn in het huidige moment te zijn en daarbij open te staan voor je ervaring en te handelen naar wat je belangrijk vindt (je waarden). Anders gezegd: Aanwezig zijn, open stellen en doen wat ertoe doet!
En toen kwam bij mij de overgang. Die was daar opeens. Gewoon totaal niet mee bezig geweest. Want zeg nou zelf, welke vrouw kijkt er uit naar de overgang? Niemand toch? Maar het is een gegeven: alle vrouwen tussen de 40 en 60 jaar komen of zitten in de overgang. De één met weinig klachten en de ander met veel klachten die het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Hoewel er gelukkig steeds meer openheid is over de overgang, blijft het vaak een lastig onderwerp. Meer weten over de overgang? Lees hier verder.
In Nederland hebben bijna 2 miljoen vrouwen ermee te maken. Opvallend is dat de meeste mensen er maar weinig van afweten, ook vrouwen zelf niet. Voor mij als leefstijlcoach reden genoeg om me er goed in te verdiepen, want de impact van hormonen op onze gezondheid en ons gewicht is heel groot. Helaas is er ook nog veel onbegrip. Maar jouw klachten zijn écht en kunnen je leven best ingewikkeld maken.
Inmiddels weet ik en ervaar ik zelf ook dat leefstijl hét antwoord is op veel vragen over overgangsklachten en gewicht. Je kunt je hormonen namelijk zelf voor een groot deel beïnvloeden door middel van het aanpassen van je leefstijl. Hoe gunstiger het één, hoe gunstiger het ander. Door de hormonale veranderingen die je lichaam ondergaat kun je te maken krijgen met allerlei klachten, extra kilo’s en centimeters (vooral op de buik!) en een verhoogd risico op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker; het soort ziekten waarvan we weten dat ze grotendeels samenhangen met leefstijl.
Je kunt er dus in veel gevallen zelf iets aan doen! Met aanpassingen in je leefstijl kun je het proces van ontregeling in je lichaam voorkomen, tot stilstand brengen of zo nodig omkeren. Het gevolg is dat je mogelijk minder overgangsklachten ervaart, je op gewicht blijft of kilo’s verliest (ja, dat is echt mogelijk), je fitter voelt en minder gezondheidsrisico’s loopt. Zodat je weer adem kan halen en steviger in je schoenen staat. En nee, dat lukt niet altijd en overal. De overgang slaat soms onverwachts en ongenadig toe. Meestal als het niet uitkomt, ook bij mij. Maar weten hoe je jezelf herpakt, kan deze levensfase een stukje makkelijker maken.
Even voor de duidelijkheid, je kunt met leefstijl niet voorkomen dat je in de overgang komt of dat je lichaam hormonaal verandert. Je kunt er echter wel voor zorgen dat je de gevolgen van veroudering en hormonale veranderingen beperkt, zodat je zo gezond en soepel mogelijk door de overgang heen komt.
Gelukkig had ik vanuit mijn medische achtergrond als farmaceutisch consulent al veel kennis over hormonen, dat maakte de stap naar de opleiding tot hormoonspecialist makkelijker. Want hormonen spelen een hele grote rol in elke fase van ons leven, maar hoe werken ze nou precies? Onderzoek laat zien dat de manier waarop je leeft en zorgt voor jezelf en anderen van grote invloed is op je kwaliteit van leven. Dus ook op je hormonen.
Mijn focus ligt op zelfzorg. Goed voor jezelf zorgen, met goede voeding, voldoende slaap, de juiste manier en vorm van bewegen (die bij jou past), het verminderen van stress (héél belangrijk) maar ook zingeving. Wat geeft jouw leven zin? Ook dat hoort bij een gezonde leefstijl. Zullen we eens kennismaken? Plan een vrijblijvende kennismakings-sessie.