Als je meer energie en minder stress wilt

14-01-20

Stress, we horen het zo vaak voorbij komen, maar wat is dat eigenlijk, stress?
Stress geeft een geestelijke, lichamelijke en chemische reactie in ons lichaam, die ontstaat in respons op een prikkel die spanning veroorzaakt. Dit kan ook positieve stress zijn, zoals gezonde spanning voor een examen of wedstrijd. Deze spanning verdwijnt weer en het lichaam komt weer in balans. Maar blijft de stress aanhouden, zullen allerlei (hormonale) systemen verstoord raken en problemen geven met o.a. de bloedsuikerspiegel, vetverbranding (die neemt af), spiermassa (neemt af, en de vetmassa neemt toe) en ook onze concentratie. Een leven zonder stress bestaat niet, wat wel kan helpen is om te leren anders met de stress om te gaan. Hoe stress verwerkt wordt is bepalend voor de negatieve gevolgen van stress. Met andere woorden; hoe we met onaangename gevoelens omgaan, kan het probleem groter of erger maken. Tijdens de coachingsgesprekken ga ik je helpen om de stressfactoren in je leven te signaleren, wat zijn je energievreters en nog belangrijker, waar kríj́g je juist energie van? We gaan samen ontdekken welke vorm van ontspanning het beste bij jou past, want één ding is duidelijk; we moeten meer ontspannen om gezond te blijven.

Mindfulnessbeoefening is een bewezen effectieve manier om stress te verminderen. Een manier om te kalmeren en je stresslevel aan te pakken is via de ademhaling, bijvoorbeeld door de eenvoudige oefening SARA. Duur: 1 minuut (of langer als je daar zin en tijd voor hebt).

SARA staat voor:

SA – stop en adem, word stil en luister, voel je adem en je lichaam. Adem rustig in 4 tellen in door je neus, houd de adem 4 tellen vast, adem langzaam door je mond uit in 8 tellen.

R – Aandacht en Ruimte schenken, geef ruimte aan je ervaring, ook als het onaangenaam is, blijf vriendelijk, het is er (toch) al.

A – Activiteit hernemen, blijf bewust bij je adem, terwijl je je ogen opent.

Als je SARA elk uur 1 minuut doet, of in elk geval een paar keer per dag, bouwt de spanning zich niet zo gemakkelijk op. Hierdoor blijf je frisser, meer ontspannen en heb je meer energie.

Ook bewegen vermindert stress en verbetert de stemming (naast alle andere positieve effecten van bewegen en dat zijn er echt veel!). Je hoeft echt niet 2 x per week intensief te sporten (mag natuurlijk wel), gewoon wandelen is al effectief om je stress te remmen en je stresshormoon (cortisol) sneller op te ruimen. Kies de beweegvorm die je leuk vindt en bij je past, maakt niet uit wat het is. Als jij er blij van wordt is het goed. Wat ik sowieso wil benadrukken, dat tijdens de coachgesprekken het alleen gaat om jou, wat jij wilt, en waar jij naar toe wilt. Jouw doelen staan centraal, en ik help je graag ontdekken via welke weg je jouw einddoel behaalt. Nieuwsgierig geworden? Vraag dan nu vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.

Artikel delen:

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Overgang e-Book
Vol vertrouwen en energie door de overgang