Oorzaken van gewichtstoename voor, tijdens en na de overgang
De overgang gaat vaak gepaard met een toename aan lichaamsgewicht en vetmassa en een afname van botten en spieren. De
Hormonen spelen een hele grote rol in gezondheid en gewicht. Begrip over wat er mis kan gaan met onze hormonen is daarom belangrijk, maar nog belangrijker is het om de hormonen weer in balans te brengen. Want als je hormonen uit balans zijn, kan dat hele vervelende klachten geven en daarmee een enorme impact op de kwaliteit van leven. En dat is niet zo vreemd, want wat wordt er nu niet door hormonen beïnvloed? Of het nu gaat om je stemming, je slaap, je energieniveau, de snelheid van verouderen, je gewicht of je spijsvertering: alles heeft een relatie met je hormonen. Maar we hoeven niet te blijven lopen met klachten of te denken dat we geen invloed hebben op onze hormonen. Door te letten op je leefstijl, je voeding en je omgeving kunnen we onze hormonen beïnvloeden (ze een beetje verwennen) en daarmee de kans op klachten en ziekte verkleinen. Dat wil niet zeggen dat je met begrip of kennis over je hormonen alles kan oplossen of verbeteren. Want als je als vrouw in de overgang komt, zijn je vrouwelijke hormonen grotendeels ‘op’ en wat je dan ook eet of hoeveel je ook beweegt, je zult ze niet weer in dezelfde mate gaan aanmaken. Neemt niet weg dat we wel heel veel zelf kunnen doen om zo goed mogelijk door de overgang heen te komen. Je hormonale balans valt of staat met een gezonde leefstijl!
Onze omgeving bestaat uit al die dingen die we voelen, horen, zien, proeven en ruiken. Het contact met onze omgeving verloopt via sensoren, de belangrijkste hiervan zijn onze vijf zintuigen. Maar we zitten letterlijk vol met ‘zintuigen’. We zijn ons niet bewust van de werking van deze sensoren, maar ze houden ons lichaam constant aangepast aan onze omgeving, via sensoren herstellen we de hormonale disbalansen (bijvoorbeeld extreme kou of warmte) die door de omgeving worden veroorzaakt. Veel van deze sensoren bevinden zich in de huid, longen en ons maagdarmkanaal. De informatie die de sensoren opvangen uit de omgeving, wordt onder meer door hormonen aan andere weefsels en vooral aan onze hersenen doorgegeven. De hersenen communiceren op hun beurt weer met andere organen en ook dat gaat via hormonen. Hormonen zijn onmisbaar voor de communicatie tussen cellen en organen. Alle hormonale stoffen werken onderling met elkaar samen en beïnvloeden elkaar constant. Het heeft dan ook niet zo veel zin om je te richten op één orgaan of hormoonsysteem, maar juist op een totaalaanpak van het hormonale systeem.
Een hormoon staat nooit op zichzelf, maar altijd in relatie tot andere hormonen / processen. Hormonen zijn chemische regelstoffen die we zelf kunnen maken, waarmee we dingen in werking kunnen zetten. Het zorgt er dus voor dat een bepaald proces kan gaan plaatsvinden. Ze zijn dus van essentieel belang voor vitaliteit en gezondheid, want duidelijk is wel dat we zonder hormonen kunnen we niet functioneren. Wat zit ons lichaam toch fantastisch in elkaar. Terwijl er van alles om ons heen verandert, kan ons lichaam zich staande houden en overleven. In de natuurlijke omgeving werkt dit perfect, maar de laatste decennia is onze omgeving totaal veranderd. De voeding, het stresslevel, de samenleving, chemische stoffen, onze beweging (of misschien het niet bewegen), etc. Het lijkt soms alsof het lichaam zich niet meer altijd optimaal kan aanpassen, en veel mensen hebben klachten. Dat komt door een hormonale disbalans.
Een hormonale disbalans is een verstoring in het natuurlijke evenwicht van je hormonen.
Hormonen, dat zijn dus stoffen waar bijna alle vrouwen ergens in hun leven last van hebben. Te veel hormonen, verkeerde hormonen, niet genoeg hormonen meer. Veel factoren kunnen die hormonale balans in ons lichaam verstoren. Vaak speelt stress, en vooral een gebrek aan ontspanning een grote rol. Maar ook verkeerde voeding (denk aan bewerkte voeding), te weinig slaap, een gebrek aan zelfzorg (en dus eigenlijk zelfcompassie), medicijnen (de anticonceptiepil), veroudering, verstoorde darmflora, of een overprikkeld brein. Te veel of te weinig beweging doet ook mee en last, but zeker not least: onze biologische klok. Want ons hele hormoonsysteem wordt namelijk geregeld via ons bioritme; het ritme van dag en nacht. Het dag-en-nachtritme in acht nemen, is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde hormoonbalans.
Al deze verstoringen kunnen de volgende problemen geven:
Vaak gaat het om een combinatie van factoren.
Zoals je op de afbeelding kunt zien kan een hormonale disbalans zich op vele verschillende manieren uiten:
Dit alles geeft eigenlijk al aan hoeveel oorzaken er zijn voor een hormonale disbalans, en dus hormonale klachten. Hormonen kunnen er alleen voor zorgen dat jij in balans bent als ze ook onderling met elkaar in balans zijn. Veel klachten worden bestreden met medicijnen, maar dat pakt de oorzaak niet aan. Voor, tijdens en na de overgang zijn de hormonen oestrogeen en progesteron (of beter gezegd een gebrek daaraan), dé grote boosdoener als het gaat om de aanmaak van ‘feel good’ stofjes als serotonine en endorfines. Geen wonder dat een vrouw dan allerlei slaap-, stemmings- en onrustklachten krijgt. Slaapmiddelen of antidepressiva lossen de werkelijke verstoring, het tekort aan hormonen, niet op. Als het echt gaat om overgangsklachten dan is hormoontherapie de meest effectieve behandeling. Overleg met je arts wat en of het geschikt kan zijn voor jou. Maar wat kun je zelf doen?
Je kan een hormonale disbalans laten testen bij een gecertificeerd orthomoleculair therapeut. Deze test geeft direct inzicht in jouw hormonale status en gezondheid. Houd er wel rekening mee- dat – zeker voor en tijdens de overgang – hormoonspiegels kunnen schommelen.
Zelfzorg bij hormonale disbalans
Een gezonde leefstijl kan de hormonale verstoring herstellen, en stelt het lichaam in staat zelf allerlei herstelwerkzaamheden uit te voeren. Misschien weet je ook niet eens precies welke hormonen bij jou mogelijk uit balans zijn. Omdat hormonen bijna alles beïnvloeden, kun je met een algehele aanpak van je hormonen ook je algehele gezondheid verbeteren. Dit werkt het beste in kleine stappen!
Een positieve mindset is natuurlijk sowieso heel belangrijk om alleen al in actie te komen en met kleine stappen aan de gang te gaan. Als je in negatieve gedachten belandt en negatieve dingen tegen jezelf zegt, dan worden kleine stappen heel lastig en dan is de kans op een goed resultaat klein. Daar komt bij dat we van nature wat negatief ingesteld zijn, dat is een ingebouwd beschermingsmechanisme tegen gevaar. Maar je kan het brein helpen om meer te focussen op de positieve dingen. Door:
En ook:
Ontdek hierin wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Ga vooral ook oefenen, want alleen dan kom je erachter wat het met jou kan doen. En ervaar je de positieve effecten van je gezonde leefstijl, blíjf het vooral doen. Alleen een blijvende verandering in jouw leefstijl (jouw gedrag), geeft een blijvende verandering in jouw gezondheid. Duurzaam resultaat, daar gaan we voor!
De overgang en een hormonale disbalans kunnen vervelende klachten geven, zowel fysiek als mentaal. Jouw leefstijl is daarom heel belangrijk voor, tijdens en na de overgang. Er worden veel adviezen gegeven over wat gezond is en wat niet, ik kan me voorstellen dat je het zelf allemaal niet meer precies weet. Kun jij wel wat hulp gebruiken om jouw leefstijl en je hormonen weer op de rit te krijgen? Neem dan contact op, zodat we samen kunnen werken aan jouw hormonale gezondheid.
Geef een reactie
Reacties
Er zijn nog geen reacties.