Alles wat je moet weten over vrouwelijke hormonen

27-02-24

Vrouwelijke hormonen hebben een ongelooflijke impact op het leven van vrouwen. Ze spelen een essentiële rol in ons welzijn en onze gezondheid, en beïnvloeden dagelijks allerlei aspecten van ons leven. Van onze stemming en energieniveau tot onze vruchtbaarheid en de gezondheid van ons hart- en bloedvaten en onze botten. Kortom; vrouwelijke hormonen spelen een grote rol in hoe wij ons voelen. In dit artikel zal ik je de belangrijkste dingen vertellen over vrouwelijke hormonen, zodat je begrijpt dat een verandering in onze hormonen veel gevolgen kan hebben voor onze algehele gezondheid.

Wat zijn vrouwelijke hormonen?

Laten we eerst eens kijken naar wat vrouwelijke hormonen precies zijn. Vrouwelijke hormonen, ook wel vrouwelijke geslachtshormonen genoemd, zijn chemische stoffen die voornamelijk worden geproduceerd in de eierstokken. Deze hormonen, genaamd oestrogeen en progesteron, spelen een cruciale rol in het reguleren van de menstruatiecyclus, vruchtbaarheid en vele andere belangrijke processen in het vrouwelijk lichaam. Oestrogeen is een hormoon dat gevoelig is voor schommelingen, en vanaf je 35e beginnen je eierstokken achteruit te gaan en de kwaliteit van de eicellen gaat langzaam achteruit. Dat komt doordat je hormoonspiegels gaan dalen. Het lastige is dat de overgang vaak geassocieerd met de laatste menstruatie, maar het proces van in de overgang komen wordt al jaren daarvoor in gang gezet. Een hele grote groep vrouwen ervaren dan klachten die ze niet goed kunnen verklaren, en die dus al wel door de overgang kunnen komen.

Rol van vrouwelijke hormonen voor welzijn

Deze vrouwelijke hormonen spelen een cruciale rol bij het welzijn van vrouwen. Ze hebben een aanzienlijke invloed op verschillende aspecten van ons leven, zowel fysiek als emotioneel. Hieronder vind je enkele belangrijke manieren waarop oestrogenen ons welzijn beïnvloeden:

1. Stemmingswisselingen

Over het algemeen hebben vrouwen meer last van stemmingswisselingen dan mannen, met name tijdens bepaalde fasen van de menstruatiecyclus. De hoeveelheid oestrogeen schommelt tijdens je cyclus, waardoor je behoorlijk last kunt hebben van een sombere stemming, angstgevoelens, stress of een overprikkeld gevoel. Door de invloed van oestrogeen op de neurotransmitters (onder andere op het gelukshormoon serotonine) in ons brein kunnen deze stemmingswisselingen optreden. Oestrogeen zorgt er voor dat er meer serotonine en endorfine wordt aangemaakt. Wanneer de hoeveelheid neurotransmitters in je bloed veranderen door het schommelen van je oestrogenen dan heeft dit een invloed op je gedrag. De hoeveelheid serotoninereceptoren in je hersenen beïnvloedt je stemming. Niet zo gek dus dat je af en toe (of heel vaak) paniek voelt!

2. Vermoeidheid

Veranderingen in vrouwelijke hormonen kunnen ook leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie. Voor, tijdens en na de overgang gaan de hormoonspiegels dalen, wat kan leiden tot een vermoeid gevoel. Door de afname van onze vrouwelijke hormonen slapen we slecht(er) en zitten we niet lekker in ons vel. Veel vrouwen in de overgang hebben dan ook last van vermoeidheid. Een verstoring van je hormonen, zoals in de overgang, kan leiden tot allerlei emotionele klachten, zoals depressieve gevoelens, een kort lontje, angstgevoelens, maar ook tot slapeloosheid en vermoeidheid.

3. Fysieke en emotionele symptomen

Zoals gezegd kan een afname van de vrouwelijke hormonen verschillende emotionele maar ook fysieke klachten veroorzaken. Denk aan pijnlijke borsten, hoofdpijn, opgeblazen gevoel en veranderingen in libido, hoge bloeddruk, spier- en gewrichtspijn, droge slijmvliezen, etc. Deze klachten zijn niet altijd direct te linken aan de overgang, het kan daardoor best even duren voordat duidelijk wordt dat je ongemakken het gevolg zijn van een verminderde hormonale werking van de eierstokken. Voor jezelf maar soms ook voor je huisarts.

Voor een optimaal welzijn is het belangrijk om de hormoonbalans zoveel mogelijk te behouden. Een evenwichtige hormoonbalans draagt bij aan zowel fysieke als mentale gezondheid en kan helpen om klachten te voorkomen of te verminderen. Je kan niet voorkomen dat je in de overgang komt, maar je kan er wel voor zorgen dat je heel goed voor jezelf zorgt en bewuste keuzes maakt. Een gezonde leefstijl en gezonde voeding staat met stip op één als het gaat om het behandelen van klachten. Het is dus belangrijk om je leefstijl goed in kaart te brengen, zodat je bewustere keuzes kunt maken in je gezondheid.

Gezondheidseffecten van vrouwelijke hormonen

Naast welzijn hebben vrouwelijke hormonen ook een impact op de algehele gezondheid van vrouwen. De overgang is voor veel vrouwen een kantelpunt met betrekking tot hun gezondheid en levensverwachting. Door de sterke daling van de oestrogeenspiegel zijn we niet meer beschermd tegen:

  • Hart- en vaatziekten
  • Botontkalking (osteoporose)

En kom je vroeg in de overgang heb je meer kans op dementie. De overgang heeft dus behoorlijk wat impact op je hart, botten en je brein. Oestrogeen heeft daarnaast ook invloed op je hartritme, je buikvet, je cholesterol, je bloeddruk, en je gevoeligheid voor insuline.

Een goed begrip van vrouwelijke hormonen is daarom essentieel om de gezondheid van vrouwen te bevorderen. Door de juiste kennis en informatie kun je zelf proactief maatregelen nemen om je hormonale balans zoveel mogelijk te behouden en mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen of behandelen.

Door bewust te zijn van deze hormoonveranderingen, kun je jezelf beter voorbereiden op de overgang en vroeg genoeg beginnen met gezond te leven. Dat begint met bewustworden van je eigen patronen op het gebied van voeding, beweging, slaap, stress, ontspanning, zingeving, etc. Wat doe je (of wat doe je niet) allemaal voor je gezondheid? Jezelf onder de loep nemen zal je helpen om beter voor jezelf te zorgen en zo je welzijn te bevorderen.

Als je ondanks goede informatie en kennis, en na het aanpassen van je leefstijl toch nog klachten ervaart, zijn er verschillende opties om daar iets aan te doen. Hormoontherapie is het meest effectief tegen overgangsklachten, maar er zijn ook niet hormonale-opties. Dit kun je met je huisarts of overgangsconsulente bespreken.

Hormonale disbalans en mogelijke behandelingen

Hormonale disbalans kan optreden als de hormoonproductie uit balans is door een afname van onze vrouwelijke hormonen. Dit kan leiden tot verschillende klachten en gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om hormonale disbalans aan te pakken:

Medicatie

Een veelvoorkomende behandeling voor hormonale disbalans is het gebruik van medicatie. Dit kunnen hormoonvervangende therapieën zijn, die ontbrekende hormonen aanvullen of hormoonspiegels reguleren. Dit wordt ook wel hormoon substitutie therapie (HST) genoemd. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van bio-identieke hormonen. Deze hebben exact dezelfde biochemische structuur als de hormonen die we in ons lichaam produceren. Met andere woorden: ze zijn natuurlijk en herkenbaar voor ons lichaam, ze worden ook lichaamseigen genoemd en zijn veiliger dan synthetische hormonen. Dit moet door een arts worden voorgeschreven.

Natuurlijke remedies

Voor sommige vrouwen kunnen natuurlijke remedies helpen bij het in balans brengen van de hormonen. Dit omvat bijvoorbeeld het gebruik van goede voedingssupplementen, zoals vitamines (bijvoorbeeld vitamine B, C, D) en mineralen (bijvoorbeeld calcium, magnesium). Het aanbod van niet-hormonale producten is heel groot. Laat je goed informeren door een professional.

Leefstijl

Zoals gezegd staat het aanpassen van je leefstijl op de eerste plaats en kan enorm helpen om hormonale klachten te voorkomen of te verminderen. Dit kan onder andere door de juiste voeding, voldoende slaap en ontspanning, het verminderen van stress, regelmatige lichaamsbeweging en ook door bewustzijnstechnieken zoals mindfulness en ontspanningsoefeningen. Er is zo ontzettend veel te bereiken met leefstijl!

Overleg met een arts of overgangsconsulente

Als je last hebt van (misschien wel vage) klachten die wijzen op een mogelijke verstoring van je vrouwelijke hormonen, overleg dan altijd met je arts of eventueel met een overgangsconsulente.

Conclusie

Door deze blog heb je hopelijk meer inzicht gekregen in de o zo belangrijke rol van vrouwelijke hormonen voor het welzijn en de gezondheid van vrouwen. We hebben gezien hoe deze hormonen invloed hebben op het dagelijks leven van vrouwen, van stemmingswisselingen tot veranderingen in je energiegevoel. Daarnaast hebben we ook de mogelijke gezondheidseffecten besproken op lange termijn, zoals hart- en vaatziekten en botontkalking.

Een goed begrip van vrouwelijke hormonen is cruciaal voor het bevorderen van de algehele gezondheid en het welzijn van vrouwen. Van hormoontherapie tot leefstijlaanpassingen, er zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar om hormonale disbalans te behandelen. Het is altijd verstandig om met een arts te spreken, om de beste behandelingsopties voor jouw specifieke situatie te bepalen. Dit is altijd maatwerk en moet per vrouw worden bekeken.

Door een beter begrip van onze vrouwelijke hormonen, kunnen vrouwen hun hormonale gezondheid meer in balans brengen en een meer kwaliteit van leven ervaren.

Veelgestelde vragen over vrouwelijke hormonen

Wat zijn vrouwelijke hormonen?

Vrouwelijke hormonen, ook wel vrouwelijke geslachtshormonen genoemd, zijn chemische stoffen die voornamelijk worden geproduceerd in de eierstokken. Deze hormonen, oestrogeen en progesteron, spelen een cruciale rol in het reguleren van de menstruatiecyclus, vruchtbaarheid en veel andere belangrijke processen in het vrouwelijk lichaam.

Wat is de rol van vrouwelijke hormonen voor welzijn?

Vrouwelijke hormonen hebben een aanzienlijke invloed op het welzijn van vrouwen. Ze kunnen stemmingswisselingen, vermoeidheid en andere fysieke en emotionele symptomen veroorzaken. Het is belangrijk om zoveel mogelijk een evenwichtige hormoonbalans te behouden om je goed te blijven voelen en optimaal te functioneren.

Wat zijn de gezondheidseffecten van vrouwelijke hormonen?

Naast mentaal welzijn hebben vrouwelijke hormonen ook een grote impact op de algehele gezondheid van vrouwen. Een gebrek aan oestrogeen en progesteron kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, osteoporose en zelfs depressieve klachten. Een goed begrip van vrouwelijke hormonen is daarom onmisbaar om de kwaliteit van leven te bevorderen.

Wat zijn mogelijke behandelingen voor hormonale disbalans?

Hormonale disbalans kan optreden als de hormoonproductie uit balans raakt door de afname van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Dit kan leiden tot verschillende klachten en gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de hormonale balans te herstellen, variërend van leefstijlaanpassingen tot hormoontherapie. Dit is altijd maatwerk en moet per vrouw individueel worden bepaald. Uiteraard moet je als vrouw zelf leidend hierin zijn. Het gaat uiteindelijk om jouw eigen gezondheid en om wat jij wil!

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over vrouwelijke hormonen, je leefstijl aanpassen (hoe kun je dat nou het beste doen?), of andere mogelijkheden om lekkerder in je vel te komen? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag verder!

Artikel delen:

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Overgang e-Book
Vol vertrouwen en energie door de overgang