Oorzaken van gewichtstoename voor, tijdens en na de overgang
De overgang gaat vaak gepaard met een toename aan lichaamsgewicht en vetmassa en een afname van botten en spieren. De
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht en één of meer chronische aandoeningen. Er gaat jaarlijks ruim 100 miljard naar de gezondheidszorg en een fractie daarvan gaat naar preventie, dus naar het voorkómen van ziekte. Niet alleen de kosten stijgen maar ook het aantal mensen dat een chronische aandoening heeft. Ruim 95% van de 75 plussers heeft een chronische aandoening (geeft over het algemeen geen uitzicht op volledig herstel). We worden ouder, dat is positief! De levensverwachting gaat omhoog maar het moment dat we voor het eerst ziek worden gaat omlaag. We leven langer maar worden dus eerder ziek! Sommige mensen zijn genetisch beschermd tegen het krijgen van ziekten en anderen hebben juist een hoger risico door aanleg.
Maar er zijn ook andere factoren naast genen die heel belangrijk zijn; de omgevingsfactoren. Gemiddeld genomen is het aandeel van onze genen zo’n 10% bij het krijgen van diabetes type 2 en 90% is leefstijl en omgeving. Bij hart- en vaatziekten is dat 80% en soms spelen erfelijke factoren wel een grotere rol. Het grootste deel krijgen we ziekten door onze leefstijl. Er is balans in ons lichaam nodig om alles optimaal te laten functioneren. Je kunt het pas goed doen als je weet hoe het goed moet, en er wordt heel veel geroepen over wat gezond is en wat niet. Onze omgeving en ons gedrag is heel erg belangrijk en dat betekent dus gelukkig ook dat we zelf veel invloed hebben hierop. Maar het is ook erg lastig om gedrag te veranderen, om leefstijl (want gedrag = leefstijl) te veranderen.
Voorkomen is beter dan genezen, maar aan je leefstijl en gezondheid werken (ja: werken!) vraagt om een actieve houding en toewijding. Je moet zelf aan de slag en dat kost energie, tijd, soms ook geld. De overheid en onze omgeving helpen ons niet om aan onze leefstijl te werken. We zullen het zélf moeten doen. Een leefstijlcoach biedt uitkomst en kan je ondersteunen bij een verandertraject.
Gezonder eten en daardoor ‘als vanzelf’ na anderhalf jaar tien kilo zijn afgevallen. Elke dag een lunchwandeling maken. Een mindfulness-app downloaden en dagelijks tien minuten voor jezelf nemen om tot rust te komen. Een zit-sta bureau aanschaffen en structureel het zitten onderbreken door een uur (of langer) per dag te gaan staan. Je fitter voelen en beter in je vel komen. Geen tussendoortjes meer nemen, maar drie keer per dag een voedzame maaltijd eten. Dit zijn de resultaten die mensen behalen als ze gaan samenwerken met een leefstijlcoach. Een leefstijlcoach kan je helpen in het maken van keuzes en acties die leiden tot duurzame gedragsverandering op het gebied van leefstijl.
De kans is groot dat je in je leefstijl regelmatig onbewust een verkeerde keuze maakt. Want voor je het weet pak je toch dat koekje uit de trommel of plof je weer op de bank om te netflixen. Terwijl je je nog zo had voorgenomen om dat niet te doen. Veel van jouw gedrag komt voort uit onze genen, hoe onze biologie staat ingesteld. Ons brein wil vooral energie besparen en opslaan. Dat doe je door zo veel mogelijk te eten en zo weinig mogelijk te bewegen. We zijn liever lui dan moe. Daarnaast wil ons brein vooral genieten, en pijn en ongemak vermijden. Ook is er een alertheid voor prikkels. Al deze instincten waren heel lang geleden handig en betekenden overleven. Maar als je dit bij elkaar optelt kom je nu helaas tot een ongezonde leefstijl, met veel snelle (bewerkte) koolhydraten, overgewicht, inactiviteit en raken we snel overprikkeld. In onze samenleving is het vooral heel erg lastig en wordt het ons heel moeilijk gemaakt om gezond te leven. Je lichaam gaat ook signalen afgeven: je wordt moe, slaapt niet zo goed, ervaart stress, hebt geen energie om te bewegen, je zit gewoon echt niet lekker in je vel.
Een leefstijlcoach maakt je bewust van je eigen patronen en helpt je om kleine en grote stappen te zetten in je gezondheid. Stap voor stap en van succes naar succes, leidt een coachingstraject naar een duurzame verandering in je leefstijl. Je bewust worden van jouw eigen leefstijl is stap één in het veranderen. Want als je weet wat je doet, kun je bijsturen. Dat is zeker niet makkelijk. Maar een leefstijlcoach heeft een enorme toolbox vol vaardigheden en technieken om jou te coachen. Het is de taak van de leefstijlcoach om je te laten voelen waar je kwaliteiten (en je valkuilen) zitten, zodat je bewustere keuzes kunt maken die vóór je werken in plaats van tegen je.
Kleine stappen, groot effect
Het uitgangspunt bij het coachen is dat elk mens zelf de mogelijkheden in zich heeft voor een waardevol leven. Een leven dat betekenis heeft voor jou, waar jij gelukkig van wordt. Een leefstijlcoach maakt die mogelijkheden zichtbaar en zorgt dat je weer ‘tot bloei komt’. Vergelijk het met een zaadje dat alle mogelijkheden in zich heeft uit te groeien tot een boom. Je wordt je bewust van de obstakels in je leven, die jou belemmeren om goed voor jezelf te zorgen. Want daar gaat het uiteindelijk om: goede zelfzorg, bewuste gezonde(re) keuzes maken die jou een waardevol leven geven. Waarbij je lekker in je vel zit, energie ervaart en ook als er pijn of ongemak is, toch de juiste keuzes blijft maken voor jezelf.
Leefstijlcoaching vergroot je bewustzijn, en dat helpt om keuzes te maken en te leven naar wat jij belangrijk vindt. Als je mentaal en fysiek goed in je vel zit, kun je ondanks pijn en ongemak toch bewuste keuzes maken en goed voor jezelf blijven zorgen. Jouw bewuste aandacht is goud waard! Want als je opmerkzaam (bewust) bent of wordt van wat er in je omgaat en je verbindt met wat er nu is in je leven, kun je kiezen voor wat er echt toe doet. Wie wil dat nou niet?
Door een bewuste houding in je leefstijl kun je gaan werken aan het ombuigen van ongezonde gewoontes naar gezonde(re) gewoontes. Aan meer gezondheid: Dagelijks wandelen, een betere werk-privé balans, stoppen met roken, meer groenten eten, rustmomenten pakken, voldoende water drinken, op tijd naar bed, minder alcohol drinken, voldoende beweging, etc. Bij een gezonde leefstijl draait het altijd om gedrag. En bij leefstijlcoaching gaat het dus om coachen naar nieuw, gezond gedrag. Dat is niet een kwestie van ‘even doen’, het is niet eenvoudig om gedrag te veranderen. We zijn nou eenmaal gewoontedieren en het aanleren van nieuwe gewoontes kost tijd, aandacht en energie.
Leefstijlcoaching is geen oplossing voor even, maar voor een heel leven
Het goede nieuws is: gewoontes zijn te veranderen. Ons brein is te trainen en door te oefenen kun je ervoor zorgen dat nieuw gedrag echt een gewoonte wordt. Dan kost het nauwelijks moeite meer en levert het juist veel extra’s op. Je legt dan de focus op activiteiten die bijdragen aan een waardevol leven, dingen die je kunt blijven doen omdat jij ze belangrijk vindt. Leefstijlcoaching helpt je deze focus te vinden, zodat jijzelf de juiste keuzes kunt maken die jou dichter bij de persoon brengen die jij graag wilt zijn!
De leefstijlcoach is overal, met en zonder diploma’s. Hier moet je op letten in je zoektocht naar een professional. Iedereen kan zich coach noemen, maar een betrouwbare coach is geregistreerd bij een beroepsvereniging. Als je kiest voor een leefstijlcoach die het keurmerk van de BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland) voert, dan kies je voor kwaliteit en betrouwbaarheid. De BLCN is een beroepsvereniging voor geaccrediteerde leefstijlcoaches, die in sommige gevallen zelfs vergoed worden vanuit de basisverzekering.
De beroeps- en branchevereniging BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland) is er voor iedereen die op zoek is naar een leefstijlcoach. Maar ook voor coaches die hun beroepsuitoefening kwalitatief willen verbeteren, en mensen willen begeleiden naar een gezonde leefstijl op de lange termijn. De BLCN is de brancheorganisatie voor leefstijlcoaches en bewaakt de kwaliteit van de beroepsgroep. Daarnaast behartigt de BLCN de belangen van haar leden op zowel vaktechnisch als bedrijfseconomisch gebied. Zoek jij een goede leefstijlcoach? https://blcn.nl/
Samenwerken met de leefstijlcoach aan kleine (soms grote), maar altijd haalbare stappen in het veranderen van je leefstijl. Jij (als cliënt) hebt altijd zelf de regie, jij bepaalt. Het heeft namelijk echt geen zin als een leefstijlcoach jou stappen gaat opleggen, je moet dit, je moet dat. Nee, je moet helemaal niks! Wat wíl je? Hoe graag wil je veranderen en hoe belangrijk is het voor je? Richt je meer op gedrag dan op het resultaat. Dus stel jezelf niet de vraag: ‘hoe kan ik ze snel mogelijk 10 kilo afvallen?’ maar vraag jezelf:
De antwoorden op die vragen motiveren om meer te bewegen, gezonder te eten, voldoende te slapen en te werken aan een goede balans tussen werk en privé. Maar helaas stellen we deze vragen niet (genoeg) en doen we niet (altijd) wat we eigenlijk zouden willen. Hoe is het mogelijk dat we pas in actie komen als onze gezondheid aangetast wordt, en niet meer de normaalste zaak van de wereld is? Gaan we pas echt nadenken als we last krijgen van onze gezondheid? Als ons gewicht ons in weg gaat zitten en we steeds vaker klachten krijgen. Een gezonde leefstijl vraagt om een bewuste actieve houding, om zo nu en dan stil staan in het hier en nu. Vraag jezelf regelmatig af hoe je er voor staat. Wat doe ik allemaal voor mijn gezondheid of wat niet? Hoe belangrijk is jouw gezondheid echt? Hoe goed zorg je echt voor jezelf? Leefstijlcoaching geeft jou die inzichten en zal je helpen die motivatie in jezelf te vinden. Alleen jij kan je leefstijl veranderen! Ga aan de slag met kleine stappen, maak ze haalbaar en bedenk of je ze kunt blijven doen. Het brein gaat alleen aan de slag als stappen heel duidelijk zijn. Wanneer, met wie, waar, hoe, hoe vaak, wat, etc. Maak je stappen heel concreet, maak ze makkelijk en zichtbaar. Dan is de kans dat je het daadwerkelijk gaat doen, maar vooral blijft doen veel groter.
We vinden onze gezondheid belangrijk, en toch zijn er soms alarmbellen nodig voor we daadwerkelijk aan de slag gaan met kleine stappen. Een gezondere leefstijl met meer beweging en goede voeding geeft ons energie. We worden er fitter en misschien zelfs gelukkiger van, maar dat besef komt dus soms wat laat. Als we door ziekte in bed liggen of niet meer de dingen kunnen doen waar we heel blij van worden. Het raakt ons pas als ons dagelijks functioneren erdoor wordt beïnvloed, en dat is heel jammer. Waarom wachten tot ons iets overkomt en we wakker worden geschud? Jouw gezondheid is belangrijk! Jij bent belangrijk!
Waarom zou je niet vandaag beginnen? Als je beter voor jezelf wilt zorgen en daarmee een gezondere leefstijl wilt krijgen, is het goed om te weten waarom je dat wil. Wat levert jou dat op? Wat zijn de voordelen van een gezonde leefstijl? Welke dingen doe je graag en wil je graag blijven doen waarvoor je gezondheid essentieel is?
Ben jij nieuwsgierig geworden naar wat leefstijlcoaching voor jou kan betekenen? Neem dan contact op.
Leefstijlcoaching zich specifiek richt op het begeleiden van individuen bij het verbeteren van hun leefstijl, zoals voeding, beweging, slaap, stress, ontspanning en zingeving. In tegenstelling tot reguliere coaching, richt leefstijlcoaching zich vaak op fysieke en mentale gezondheid en welzijn.
Om resultaten zien is afhankelijk van individuele factoren, zoals doelen, motivatie en huidige leefstijl. Positieve veranderingen aan de hand van kleine stappen gaan geleidelijk, dat is de meest gezonde manier. Het is geen quick fix, dat bestaat niet bij een gezonde leefstijl. Een blijvend resultaat vraagt om een blijvende (!) verandering van je gedrag.
Veel voordelen van leefstijlcoaching zijn wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd. Het effect van bewegen, slaap en goede voeding op onze gezondheid heeft een stevig wetenschappelijke basis.
Mensen met overgewicht bijvoorbeeld, die begeleid worden door een leefstijlcoach, bewegen uiteindelijk meer, eten een stuk gezonder en hebben minder last van het gevreesde jojo-effect. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+, in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en zorgverzekeraar CZ (bron). Na twee jaar blijkt nu dat de leefstijlcoach deze mensen daadwerkelijk hielp gezonder te leven. “Ze weten het gedrag te veranderen”, “Mensen gingen gezonder eten, meer bewegen, voelden zich fitter en energieker.”
Kijk bij het vinden van een geschikte leefstijlcoach naar ervaring, specialisaties en klantervaringen. Vraag vrijblijvend een intakegesprek aan en ontdek of je een ‘klik’ voelt bij de leefstijlcoach en de werkwijze. Wat voelt goed voor jou? Nogmaals: Als je kiest voor een leefstijlcoach die het keurmerk van de BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland) voert, dan kies je voor kwaliteit en betrouwbaarheid.
Geef een reactie
Reacties
Er zijn nog geen reacties.