De kracht van verandering met een leefstijlcoach

16-02-24

‘Gewoon minder eten en meer bewegen’. Dit advies wordt nog steeds regelmatig in spreekkamers van artsen gegeven. Hoe vaak ze ook vertellen dat we gezonder moeten eten en vaker moeten bewegen, de kans dat we op basis daarvan actie ondernemen is heel erg klein. Ook als die persoon beseft dat zijn of haar klachten een stuk minder zouden kunnen worden door het advies op te volgen. Het gewicht zou omlaag kunnen, het cholesterolgehalte een stukje lager en ook de bloedsuikerspiegel zou kunnen verbeteren. Iemand zou misschien weer fit kunnen worden om de dingen te kunnen blijven doen die belangrijk zijn.

Leefstijlverbetering kan meer gezondheid en kwaliteit van leven geven. Waarom lukt het ons dan niet om met die goedbedoelde adviezen daadwerkelijk aan de slag te gaan? En waarom blijven de meeste initiatieven om gezonder te gaan leven, slechts bij goede bedoelingen? Voor de meeste mensen is het heel lastig om hun leefstijl blijvend te veranderen. Dat heeft diverse oorzaken; ten eerste omdat de mens een gewoontedier is en omdat ingesleten gewoontes veranderen gewoon moeilijk is. 

Gewoontedier | cool columns

Er wordt wel gezegd dat we 95 procent van alles wat we doen, onbewust en dus op de automatische piloot doen. Dat is niet alleen efficiënt, het voelt ook erg comfortabel. Alles wat die patronen doorbreekt, voelt ongemakkelijk, niet fijn. We voelen van nature een weerstand tegen veranderen. Daarnaast worden we in alles wat we doen (onbewust) beïnvloed door onze omgeving. Maar er is wel degelijk een kans van slagen om leefstijlgedrag duurzaam te veranderen. Hier komt leefstijlcoaching om de hoek kijken, waarbij iemand op een professionele manier ondersteund wordt om tot een gezondere leefstijl te komen. Op een manier die bij je leven past. Want diep van binnen zoek je naar een oplossing voor je klachten of onvrede. Je wilt weten wat bij je lichaam past en dat ook toepassen. De basis ligt in het feit dat je doet wat je belangrijk vindt en wat je echt gelukkig maakt. Verandering start met de belangrijkste vraag: waarom wil ik veranderen? 

Waarom veranderen soms goed voor je is - Santé

 

Wat is een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach heeft uiteraard een brede kennis van alle leefstijlfactoren (bewegen, voeding, slaap, stress, ontspanning, zingeving) én van coaching. Iemand begeleiden naar duurzame gedragsverandering op het gebied van leefstijl. De cliënt heeft altijd de regie, de coach ondersteunt het proces. Leefstijlcoaching is dus heel wat anders dan adviezen geven, omdat het uitgaat van de kracht en kennis die al aanwezig is bij de cliënt.

Het beste advies zit in de persoon zelf. Daarnaast is de leefstijlcoach een echte coach: iemand die ook weet hoe deze leefstijlfactoren verband houden met gedragspatronen (gewoontes), gedachten en gevoelens, met relaties en de omgeving. De leefstijlcoach leert je op een laagdrempelige manier hoe je bewustere, gezondere keuzes kunt maken, vanuit jouw drijfveren. Vanuit wat jij belangrijk vindt. Jouw motivatie.

 

Wat doet een leefstijlcoach?

Als leefstijlcoach haal je het beste in mensen naar boven. Een leefstijlcoach luistert, stelt vragen, confronteert soms, prikkelt en spoort je aan. Om zelf aan de slag te gaan, eigen regie te pakken. Een leefstijlcoach helpt je naar een gezonde(re) leefstijl. Bij coachen staat de leefstijlcoach naast de cliënt, het is een gelijkwaardige samenwerking. Samen werk je aan kleine en grote stappen in het veranderen van de leefstijl. Door de lat voor jezelf (als cliënt) niet te hoog te leggen, en haalbare stappen te zetten, heb je vaak een succeservaring. Dat vergroot het zelfvertrouwen om steeds weer nieuwe stappen te maken. Net zo lang, tot het gedrag automatisch gaat. Dan hoef je er niet meer bij na te denken, maar dóe je het gewoon. De inzet, de motivatie en ervaring van de cliënt staat centraal.

Als coach help je wel om structuur aan te brengen, te stimuleren en soms analyseren. Zo maak je de cliënt bewust van eventuele innerlijke belemmeringen, werk je samen aan acceptatie daarvan en ga je onderzoeken hoe de cliënt hiermee wil omgaan. Want ook als er pijn, ongemak, ziekte of stress is, ga je altijd uit van de mogelijkheden die er zijn voor je cliënt. Die zijn er namelijk altijd! Door de bewustwording en acceptatie ontstaat er juist ruimte en energie om andere (gezondere) keuzes te maken, die tot een waardevol leven leiden. 

Een waardevol leven leiden - hoe doe je dat? - The Happy Observer

De leefstijlcoach werkt samen met andere zorgverleners en verwijst ook door naar andere zorgprofessionals waar dat nodig is. Coachen is geen kunstje dat je even doet als je een boek hebt gelezen of een driedaagse cursus hebt gevolgd. Coachen leer je vooral in de praktijk. Het vraagt een open, eerlijke en nieuwsgierige houding naar de cliënt, waarbij je er als coach voor zorgt dat de cliënt zélf aan de slag gaat. Dat kan op alle gebied zijn: voeding, beweging, slaap, stress, ontspanning, zingeving, etc. Nieuwe eigen inzichten leiden tot nieuw (gezonder) gedrag, meer innerlijke rust en energie, meer zelfzorg en dus een gezondere leefstijl. Want voorkomen is beter dan genezen, maar preventief aan je gezondheid werken vraagt om een actieve houding. 

Het komt niet aanwaaien, je moet zelf aan de slag gaan en de leefstijlcoach kan je helpen de juiste koers te vinden. 

Netwerk Praktijkbedrijven

Soorten leefstijlcoaching en leefstijlprogramma’s

De Gecombineerde Leefstijlinterventie Cool (Coaching Op leefstijl)

Cool staat voor Coaching op Leefstijl en is een twee jaar durend groepsprogramma dat volledig vergoed wordt door je basisverzekering. Het gaat niet af van je eigen risico. 

Met het Cool leefstijlprogramma werk je samen met een leefstijlcoach toe naar een gezonde leefstijl op een manier die bij jou past. Met als doel een duurzame gedragsverandering en blijvend gewichtsverlies. Je bent energieker en gezonder, Cool valt of staat met jouw eigen motivatie om te veranderen. 

In een traject van twee jaar doe je mee aan 16 groepsbijeenkomsten en krijg je 8 persoonlijke coachingsgesprekken. Je geeft elkaar steun en inspiratie in de groepsbijeenkomsten, en je hebt deze twee jaar een eigen leefstijlcoach die jouw gids blijft. Je bent dus niet alleen, maar je zult het wel zélf moeten doen. Zo kom je steeds dichter bij je doel, op jouw manier. Bij Cool blijven de huisarts/ praktijkondersteuner en/ of de specialist op de achtergrond betrokken. 

 

Voor wie?

• Volwassenen met overgewicht (d.w.z. een BMI tussen de 25 en 30) en daarnaast een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten
• Volwassenen met ernstig overgewicht (d.w.z. een BMI van meer dan 30)
• Doorverwezen door de huisarts of praktijkondersteuner
• Je bent gemotiveerd om het tweejarig programma in een groep te volbrengen

 

Aanmelding en informatie

Wil je meer informatie en / of wil je je aanmelden voor het Cool leefstijlprogramma, neem dan hier contact met me op.

Ik werk in Zeeland samen met een aantal andere leefstijlcoaches. Op deze site www.blcn.nl kun je kijken wie er in jouw regio Cool aanbiedt. 

Cool – Leefstijlcoaches 't Gooi

Op dit moment worden in Nederland 7 erkende Gecombineerde Leefstijlinterventies vergoed vanuit de basisverzekering (maar in Zeeland alleen Cool): 

Kijk op loketgezondleven.nl voor meer informatie over de GLI’s.

‘En Nu Jij!’ voor 40+ vrouwen voor, tijdens en na de overgang

Naast Cool heb ik een eigen leefstijlprogramma ontwikkeld ‘En Nu Jij!’ dat vrouwen tussen de 40 en 60 jaar op weg helpt door de overgang. Want veel vrouwen vergeten in de drukte van hun leven om goed voor zichzelf te zorgen. 

 Leef jij vooral vanuit je hoofd en mis je de verbinding met je hart en lichaam? Waardoor je moe bent, misschien te zwaar, geen rust en energie ervaart en nergens meer zin in hebt. Kortom, je bent niet meer zo gelukkig, gezond en energiek als je zou willen. ‘En Nu Jij!’ gaat over wat je hiertegen kunt doen en vooral hoe je hiermee om kunt gaan. Dat begint bij echt begrijpen wat er in en met je lichaam gebeurt voor én door de overgang heen, om vervolgens kleine stappen te maken naar een gezonde(re) leefstijl en meer balans in je hormonen. Meer weten? 

 

Je Moet Niks

Je moet meer of vaker bewegen, je moet gezonder eten, je moet meer ontspannen, je moet meer structuur in je leven en je moet eerder naar bed. Doe dit, doe dat, doe zus, doe zo. Echter, inzoomen op wat niet goed gaat, je probleem analyseren of je vertellen wat je  wel of niet moet doen, werkt mogelijk voor even maar zeker niet voor een heel leven! 

Daarom is in dit compacte leefstijlprogramma Je Moet Niks voor een totaal nieuwe benadering gekozen. Deze ervaringsmethode is door Heidi Stiegelis ontwikkeld, de grondlegster van Acceptance & Commitment training (ACT) in Nederland. 

Je Moet Niks staat voor: Mentaal en fysiek fit op jouw manier! Geen langdurig programma, maar een kortdurende persoonlijke cursus op maat. Bij Je Moet Niks wordt het idee dat verandering veel tijd nodig heeft, volledig in de wind geslagen. Je Moet Niks is gericht op snelle, doeltreffende resultaten zonder gedoe. Hier krijg je géén regels opgelegd, maar leer je juist om deze los te laten! 

Klinkt dit interessant? Klik hier voor meer informatie of aanmelden.

Je moet niks online cursus

1 op 1 coaching traject

Mocht je de voorkeur geven aan één-op-één coaching, dan kan dit ook. In een persoonlijke setting wordt de coaching volledig op maat gemaakt voor jouw unieke situatie. We duiken samen in jouw specifieke uitdagingen en doelen, en verkennen de paden die je kan bewandelen om deze te bereiken. Samen kijken we wat werkt, wat je wilt en hoe je dat in kleine stappen kan behalen. Ik ben er om je te ondersteunen met op maat gemaakte strategieën die perfect aansluiten op jouw behoeften. Elk coachtraject is maatwerk, jij ontdekt en bepaalt zelf wat je wilt bereiken en hier werken we samen stapsgewijs naar toe.

Ben jij benieuwd wat leefstijlcoaching voor jou kan betekenen? Meer info.

Holistische leefstijlcoaching

Je Pure Zelf - holistische coaching - Je Pure Zelf

Holistisch coachen is een benadering binnen coaching waarbij de focus ligt op het behandelen van de persoon als een geheel, waarbij alle aspecten van het individu worden meegenomen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Holistisch coachen is er op gericht om de cliënt bewuster te maken van het eigen gedrag waardoor er meer eigen verantwoordelijkheid komt over het eigen leven. Soms moeten daarvoor problemen worden opgelost, zoals problemen in sociale- of werkrelaties, stress gerelateerde klachten of onverwerkte emotionele gebeurtenissen uit het verleden. Dit is de curatieve kant van coaching. Coaching kan ook preventief zijn, ter voorkoming van problemen of klachten. Daarbij gaat het dikwijls over het vergroten van het bewustzijn bij het maken van keuzes, bij de omgang met anderen en bij het eigen gedrag in het algemeen. Vanuit dit bewustzijn kan de cliënt andere keuzes maken over het eigen gedrag en deze ook in praktijk brengen. Om uiteindelijk meer tevreden en in balans te zijn met zichzelf en met de omgeving. En daarmee toekomstige problemen voorkomen en een zo waardevol mogelijk leven leiden.

 

Opleiding tot leefstijlcoach

De leefstijlcoach bestaat sinds 2008, het beroep is volop in ontwikkeling. Veel zorgverleners ontwikkelen zich tot leefstijlcoach en implementeren dit in hun huidige baan. Denk aan, diëtisten, fysiotherapeuten, de praktijkondersteuner, etc. Je kan als leefstijlcoach aan de slag als zelfstandig ondernemer, of in loondienst in een fysiotherapiepraktijk, bij een sportschool of diëtistenpraktijk of afdelingen in het ziekenhuis. Maar leefstijlcoaches werken ook bij re-integratiebedrijven, arbodiensten, afdelingen HRM en bedrijven die werken aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Of werken met kinderen met leefstijlproblemen. Er is voor de leefstijlcoach een breed scala aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Een erkende leefstijlcoach met een (post-)HBO opleiding plus een geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach (bijvoorbeeld aan de Academie voor Leefstijl & Gezondheid: de Avleg) kan worden ingeschreven in het register van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (de BLCN). Bij deze beroepsvereniging is actuele informatie te vinden over de vergoeding van leefstijlcoaching (de verschillende GLI’s) vanuit de basisverzekering. Kijk hier op hun site: https://blcn.nl/ 

Kosten opleiding

De kosten van een geaccrediteerde opleiding liggen rond de 5000 euro (bij de Avleg). De post-HBO opleiding duurt anderhalf jaar. Kijk voor meer informatie: https://avleg.nl/ 

 

Conclusie

Ieder mens wil optimaal leven: gezond en gelukkig zijn. Gezondheid en geluk zijn voorwaarden voor veel energie en om lekker in je vel te zitten. Gezond leven is een werkwoord, het is iets dat je dóet. Net zoals werken in een baan, werken aan je persoonlijke ontwikkeling of werken aan je relaties. We zeggen dat we onze gezondheid belangrijk vinden, maar wat doen of wat laten we er voor? Of wordt onze gezondheid pas belangrijk als de alarmbellen afgaan, en de arts met een vervelende diagnose komt? We stellen onze gezondheid en gezond gedrag vaak uit, omdat er altijd wel iets anders is wat onze aandacht vraagt.

We denken nog tijd genoeg te hebben om aan onze gezondheid te werken. En als je dan beter voor jezelf wil gaan zorgen, bijvoorbeeld door gezonder te eten, meer te bewegen en voldoende te slapen, is het belangrijk om te weten waarom je dat wil. Wat geeft jouw leven betekenis? Welke dingen doe je graag en wil je blijven doen waarvoor een goede gezondheid essentieel is? Gezond leven doe je niet alleen voor je gezondheid. Je doet het vooral omdat je dan de dingen kunt doen die jou gelukkig maken en jouw leven waardevol. En mocht je even de draad kwijt zijn in je leefstijl, weet dan dat de leefstijlcoach dé aangewezen persoon is die jou daarbij kan helpen. En dat heel graag doet.

Veelgestelde vragen over een leefstijlcoach

Wat is de taak van een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach is een professional die individuen begeleidt bij het verbeteren van hun levensstijl op het gebied van gezondheid, voeding, beweging en stressmanagement. Dit omvat onder andere het stellen van doelen, het maken van een persoonlijk actieplan en het bieden van ondersteuning en motivatie tijdens het behalen van deze doelen. De taken van een leefstijlcoach kunnen ook bestaan uit het geven van advies over gezonde voeding en beweging, het aanleren van stressmanagement technieken en het helpen bij gedragsverandering om een gezondere levensstijl te bereiken en behouden. Daarnaast kan een leefstijlcoach ook samenwerken met andere zorgverleners, zoals diëtisten en fysiotherapeuten, om een integrale aanpak te bieden voor de cliënt.

 

Leefstijlcoach kosten of tarief leefstijlcoach?

De kosten voor een leefstijlcoach kunnen variëren, afhankelijk van de duur en intensiteit van het traject. Een individueel traject kan bijvoorbeeld meer kosten dan een groepstraject. De tarieven van een leefstijlcoach zijn niet vastgesteld en kunnen verschillen per coach. Het is daarom aan te raden om vooraf de tarieven en kosten van een leefstijlcoach te bespreken. In sommige gevallen kan de zorgverzekering (deels) vergoeding bieden voor leefstijlcoaching, bijvoorbeeld als onderdeel van een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Check hiervoor altijd de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

Wat is het doel van een leefstijlcoach?

Het doel van een leefstijlcoach is om individuen te helpen bij het verbeteren van hun levensstijl op het gebied van gezondheid, voeding, beweging en stressmanagement. Dit kan zijn ter preventie van gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, diabetes of burn-out klachten, maar ook om een betere kwaliteit van leven te bereiken. Het uiteindelijke doel is dat de cliënt zelfstandig verder kan met het behouden van een gezonde levensstijl en hierdoor meer energie, voldoening en balans ervaart in het dagelijks leven.

 

Hoe kan je leefstijlcoach worden?

Om leefstijlcoach te worden dien je een erkende opleiding te volgen bij organisaties zoals de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Deze opleiding dient te voldoen aan de richtlijnen van de BLCN en geaccrediteerd te zijn. Na het succesvol afronden van de opleiding, kun je je laten registreren als leefstijlcoach bij de BLCN.

Artikel delen:

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Overgang e-Book
Vol vertrouwen en energie door de overgang