Energie in de overgang: tips tegen vermoeidheid

15-02-24

Vermoeidheid tijdens de overgang

Vrouwen in de overgang hebben vaak weinig energie. Door de afname van onze vrouwelijke hormonen slapen we slecht(er) en zitten we niet lekker in ons vel. Veel vrouwen in de overgang hebben dan ook last van vermoeidheid. Zo heeft een verandering van onze oestrogeenspiegel ook invloed op andere stofjes die een rol spelen bij je humeur en slaapkwaliteit (serotonine), je geluksgevoel (dopamine), je sociale interesse en zorgzaamheid (oxytocine) en ook op je energieniveau (adrenaline). Een verstoring van je hormonen, zoals in de overgang, kan leiden tot allerlei emotionele klachten, maar ook tot slapeloosheid en vermoeidheid. 

Daarnaast kunnen opvliegers echte energievreters zijn, maar ook andere aspecten in deze levensfase (werkdruk, mantelzorg, gezin, stress) kunnen je moe maken. En af en toe heel erg moe. Al die andere factoren kunnen ervoor zorgen dat je hormoonpieken en dalen minder goed kan opvangen. De ene vrouw is ook gevoeliger voor hormoonschommelingen dan andere, je kunt zelf veel meer overgangsklachten ervaren dan je zus of vriendin. 

Het is dus niet raar dat je af en toe heel erg moe bent tijdens de overgang, je lichaam heeft een flinke klus te klaren zodat je hormoonspiegels passen bij de volgende levensfase. Dat kost je lichaam veel energie. 

Energie tijdens de overgang, ja dat wil ik!

A.Vogel blog – Natuurlijk en Gezond

We willen meer energie – ook of juist tijdens de overgang! 

Je energieniveau is het resultaat van de energie-aanmaak min het energieverbruik. We kunnen niet leven zonder energie. We komen allemaal regelmatig wat energie te kort. Zeker tijdens de overgang. Iedereen weet wel wat het is om moe te zijn. Maar ben je in de overgang? Dan lijkt het alsof we er nog veel meer last van hebben. Vermoeidheid is een signaal van een disbalans ergens in je lijf. Daardoor functioneert je lijf niet goed. Je hersenen kunnen de prikkels minder goed verwerken. Je kunt niet goed nadenken of concentreren. Je kan ook sneller last hebben van een kort lontje, en van stress. Ons brein zal stress altijd voorrang geven, we moeten die stress tenslotte aankunnen. We moeten overleven, daar staan we nou eenmaal op ingesteld. Dat is onze natuur. Dat betekent dat in tijden van stress, en de overgang geeft nou eenmaal meer stress, veel van onze energie opgaat aan stress en aan ons brein. Er blijft weinig positieve energie over voor andere processen in ons lijf, zoals onze geslachtshormonen, onze darmen of ons immuunsysteem. Ook kunnen andere hormoonproducerende organen minder aandacht krijgen en op een lager pitje gaan draaien, zoals bijvoorbeeld de schildklier. Als dat te lang duurt, kunnen er vervelende klachten ontstaan. 

Hoe krijg ik meer energie tijdens de overgang?

Het antwoord op deze vraag begint met wat je in je mond stopt: voeding. Het onderhouden van een gezond voedingspatroon is echt de eerste stap. Hoewel een goed voedingspatroon alle vitamines en mineralen bevat die van belang zijn bij een goede energiestofwisseling, blijkt uit recent onderzoek dat we veel liever grijpen naar koffie (36 procent), energie drank (29 procent) en suikerhoudende producten (24 procent) om onze vermoeidheid tegen te gaan. Deze oplossingen zijn slechts een ‘quick fix’ en werken niet op de lange termijn. Koffie jaagt onze stresshormonen aan en kan opvliegers uitlokken. Van snelle suikers (koek, snoep, pizza, patat, vruchtendranken etc.) word je juist moe door de suikerpieken en de dip die daarop volgt. Daarnaast worden we zwaarder als we te vaak naar suikers grijpen en verstoren we onze hormonale (insuline) balans. Veel fijnere energie kan vrijkomen uit onze eigen voorraad, ons lichaamsvet. Dat gebeurt alleen als we minder vaak eten per dag, dus voldoende tijd tussen de maaltijden houden en geen tussendoortjes nemen. Want dan blijven we suikers (koolhydraten) verbranden en komt ons lichaam niet toe aan het verbranden van het eigen lichaamsvet. Terwijl daar juist een bak energie in zit, dat kan echt alleen vrijkomen als je langere tijd niet eet! Dan ondervindt ons hormonale (insuline) systeem rust en een laag insulineniveau (en een laag glucoseniveau) is nodig om de energie uit vet te kunnen halen. Kijk eens wat het met je doet, en bedenk dat het even wennen kan zijn voor je lijf als je geen tussendoortjes neemt (als je dat normaal wel gewend bent). Na een tot twee weken is je lichaam het gewend en kan je prima zonder tussendoortjes.

Je kunt je lichaam en je hoofd op weg helpen om de energie beter te verdelen over het lichaam. Want je krijgt elke dag 1 pot energie, en die kun je maar één keer uitgeven. Het zou fijn zijn als er genoeg energie overblijft om de dingen te doen die jij belangrijk vindt, wat jouw leven betekenis geeft. Voor, tijdens en na de overgang is het erg belangrijk om:

  • Goede voeding te eten: zoveel mogelijk vers, onbewerkt en pure voeding. Varieer en zorg voor kleur op je bord. Gun jezelf echte voeding en geen vulling. 
  • Eet drie keer per dag een voedzame maaltijd. Eet volle producten en minder je (snelle) koolhydraten. 
  • Eet voldoende gezond vet. Ons lichaam doet andere dingen met vet dan met koolhydraten. We willen graag onze vetverbranding stimuleren, want dan komt er een hele mooie langzame energie vrij waar we het heel goed op kunnen doen. Dat geeft ons energie, terwijl koolhydraten vaak moe maken. 
  • Eet veel vezels, ze vormen de snelweg naar gezondheid. Ze zorgen voor een goede darmflora, waarbij de goede en ‘slechte’ bacteriën in balans zijn met elkaar. Een gezonde darmflora is heel belangrijk voor je energieniveau. Vermoeidheid ontstaat vaak vanuit je darmen.
  • Beweeg voldoende, combineer cardio met kracht. Hierdoor ontstaat er ook energie in het lichaam. Dagelijks 30 – 60 minuten matig intensieve beweging is ideaal. Voor je hormonen is 30 minuten per dag al heel mooi. Maar doe ook wat aan je spierkracht, dat geeft meer balans in je hormonen. 
  • Neem ook voldoende rust, pak overdag zo nu en dan een rustmomentje om je hormonen weer in evenwicht te krijgen. Dat kan een ademhalingsoefening zijn, een meditatieoefening, yoga, even helemaal niks doen (heel heilzaam), ontspan!
  • Luister meer naar wat je hart je ingeeft, soms leven we alleen maar vanuit ons hoofd. Luister goed naar de signalen van je lijf en geef ze wat nodig is. Ben je moe, pak dan je rust. Zo kan je batterij weer opladen en kun je volgende prikkels weer beter aan. Hoe fijn is dat?
  • Herken je energievreters en energiegevers: wat kost jouw energie en waar krijg je juist energie van? Denk hier eens over na, is er balans tussen het moeten en willen in jouw leven. Schrijf het eens op, met welk klein stapje kun je wat meer balans creëren? 
  • Niet alleen denken aan en praten over je gezondheid, maar ook daadwerkelijk aan de slag gaan. Dingen gaan dóen, daar gaat het om. 

Welke vetten zijn goed? Gezonde vetten moet je dagelijks eten. [lijst]

Kiezen voor een gezonde leefstijl! 

Op sommige aspecten heb je niet altijd zelf invloed, zeker niet rondom de overgang. Het kan zijn dat je door de verandering in je hormonen bijvoorbeeld niet goed slaapt. Juist dan is het extra belangrijk om overdag voor voldoende ontspanning te zorgen in je leven. Een bewuste houding helpt ook, word je bewust van je eigen patronen, je eigen gewoontes. We doen namelijk heel veel onbewust, op de automatische piloot, en dat werkt vaak niet in ons voordeel. Stap 1 is bewustwording, als je weet wat je doet kun je bewuste keuzes maken. 

Zelf het eerste stapje zetten is niet altijd makkelijk. En het stapje daarna ook niet. Gelukkig zijn we niet alleen op de wereld. Vergeet niet om hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt. Maar bedenk: het roer hoeft niet in een keer om. Ga stap voor stap te werk. Luister goed naar je lichaam, naar je hart en naar je hoofd. Wat heb jij nodig? Want elke situatie is anders en elke overgang is dat ook. Maar zet wel dat eerste stapje naar meer energie! Wat wordt jouw stap? 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het veranderen van jouw leefstijl? Neem gerust contact met me op, dan kunnen we samen kijken hoe we je hormonen weer beter in balans kunnen krijgen. Samen werken we aan jou fysieke en mentale gezondheid, zodat jij weer genoeg energie overhoudt voor wat er echt toe doet in je leven. En weer de vrouw kunt worden die jij graag wilt zijn. Ik help je er graag bij. 

Veelgestelde vragen over vermoeidheid in de overgang

 

Wat te doen tegen moeheid in de overgang?

Benadruk het belang van een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en een uitgebalanceerd dieet.

 

Wat te doen tegen hormonale vermoeidheid?

Adviseer over gezonde gewoontes, zoals regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap, om hormonale vermoeidheid aan te pakken. Raadpleeg een arts voor professioneel advies.

 

Is vermoeidheid een symptoom van menopauze?

Bevestig dat vermoeidheid een veelvoorkomend symptoom kan zijn tijdens de menopauze. Bespreek strategieën zoals slaapverbetering en voedingsaanpassingen.

 

Wat zijn de symptomen van vermoeidheid?

Leg uit dat vermoeidheid symptomen zoals futloosheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid kan omvatten. Benadruk het belang van professioneel advies bij aanhoudende vermoeidheid.

Artikel delen:

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Overgang e-Book
Vol vertrouwen en energie door de overgang