Gezondheid is een werkwoord

22-08-22

Gezondheid is je grootste rijkdom wordt vaak gezegd, je merkt meestal pas hoe belangrijk het is als je klachten krijgt. Als je gezondheid minder wordt, wil je alles doen om het weer terug te krijgen.

Bewustwording is het begin van verandering, maar we moeten zelf in actie komen! We zijn materieel rijker dan ooit, maar we zijn fysiek en mentaal armer dan ooit. We willen wel allemaal gezond ouder worden, maar niemand wil oud zijn. De levensverwachting gaat omhoog maar we worden eerder chronisch ziek. In 2011 hadden 5,3 miljoen mensen een chronische aandoening in Nederland. In 2022 zijn er meer dan 10 miljoen mensen chronisch ziek. Steeds meer mensen krijgen diabetes type 2 (ook wel ouderdomsdiabetes genoemd) en dit komt helaas ook steeds vaker voor bij kinderen.

Wist je dat ruim tachtig procent van de hart- en vaatziekten het gevolg is van een verkeerde leefstijl? Vaak is het een combinatie van risicofactoren die ervoor zorgen dat mensen klachten krijgen. Het begint heel sluipend…en meestal rond het vijftigste levensjaar, dat is vaak een omslagpunt. Daarom is het ook zo belangrijk om op tijd te beginnen om je lijf in vorm te krijgen en te houden.

We weten dat de omgeving een enorme invloed heeft op ons gedrag en of we gezond worden en blijven of niet. We maken dagelijks een hoop verkeerde (ongezonde) keuzes, wat leidt tot een opeenstapeling van schade wat uiteindelijk kan leiden tot chronische aandoeningen. De omgeving is een heel belangrijke schakel, deze lokt gedrag uit dat gezondheid kan bevorderen of belemmeren.

We eten te veel en te vaak, we bewegen te weinig en staan vaak langdurig onder stress. Het is makkelijk om weinig te bewegen. Uitvindingen hebben zware taken van de mens overgenomen, waardoor we steeds meer onze hersenen moeten gebruiken in plaats van onze spieren. Aan de andere kant worden we dagelijks geconfronteerd met lekker, snel en ongezond eten. De omgeving trekt ons zo de verkeerde kant op. Nog nooit waren zo veel mensen in ons land chronisch ziek. We hebben meer kennis dat ooit, maar zijn ook zwaarder en zieker dan ooit. Comfort is geweldig, maar we worden ziek van onze welvaart. Het lichaam is niet ontworpen om te veel te eten en stil te zitten.

Het goede nieuws is dat een gezonde leefstijl deze welvaartsziekten positief beïnvloedt. Met andere woorden; we kunnen er dus zelf iets aan doen! We worden alleen blijvend gezond door een blijvende gedragsverandering. Met de juiste kennis begrijp je de koppeling tussen leefstijl en gezondheid. In het Cool leefstijlprogramma of tijdens een 1 op 1 traject krijg je deze kennis en tools aangereikt om stapsgewijs je leefstijl aan te gaan passen. Dit gebeurt in kleine stappen, want onderzoek heeft aangetoond dat juist dat de kans op een duurzaam resultaat vergroot. Verander je gedrag, verander je leefstijl en je gezondheid verandert op een positieve manier met je mee. Meer energie, minder gewicht, een positieve mindset, kortom; lekkerder in je vel.

Maar hier komt de belangrijkste voorwaarde: je zult zelf de eerste stap moeten zetten.

De keuzes die je maakt en de stappen die je zet, bepalen uiteindelijk je geluk, succes en je gezondheid. Hiermee wil ik niet zeggen dat als je gezondheid je in de steek laat, je niet gelukkig zou kunnen zijn. Je hebt niet in de hand wat je overkomt, maar wel welke keuzes je maakt in leven. Focus op de dingen die je écht wilt. Plezier is een belangrijke voedingsbodem voor verandering. Zet de eerste stap en geef jezelf een compliment. Hoe klein het stapje ook is. Zelfacceptatie en zelfcompassie is de basis van je geluk. Het betekent herkennen, erkennen, accepteren en versterken van jezelf, van je sterke en je zwakke punten. Maak je eigen keuzes. Waar wacht je nog op?

KIEZEN. DURVEN. DOEN.

Artikel delen:

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Overgang e-Book
Vol vertrouwen en energie door de overgang