Dik ben je niet voor de lol

03-03-21

4 maart 2021.

Het is vandaag wereld obesitas dag. Niet iedereen die teveel eet, heeft obesitas en niet iedereen die gezondheidsproblemen heeft, heeft ook obesitas. Wat is obesitas dan precies? Obesitas is een chronische aandoening waarbij zich zoveel lichaamsvet heeft opgehoopt dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Wie obesitas heeft, heeft doorgaans last van verschillende klachten. Dit kan lichamelijk zijn, maar ook geestelijk. Er is vaak niet één oorzaak voor overgewicht, het gaat vaak om meerdere factoren die tegenwerken.

De boodschap ‘elk pondje gaat door het mondje’ is echt verouderd en de boodschap die erin ligt (gewoon meer bewegen en minder eten) heeft een epidemie van overgewicht niet kunnen afremmen. Vaak is de werkelijkheid veel ingewikkelder en is het de combinatie van omgeving, erfelijkheid en persoonlijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van obesitas. Een gebrek aan wilskracht of motivatie hoort hier niet bij! Vrijwel iedereen vindt het moeilijk om structureel zijn eetgedrag te veranderen.

Het is niet verstandig om je overgewicht of obesitas op te lossen door (voor de zoveelste keer) op een streng dieet te gaan. Dit kan juist een van de redenen zijn die ervoor gezorgd hebben dat je obesitas hebt. Door veel diëten wordt je stofwisseling trager en efficiënter, je hongergevoelens nemen toe en je hormonen raken in de war en geven niet de juiste signalen door aan onze hersenen. Dit heeft dus niets met wilskracht te maken, maar de biologie die stuurt dat je het niet meer volhoudt. Ons lichaam stuurt ons dus soms de verkeerde, ongezonde kant op. We weten echt wel dat die salade een betere keuze is, maar ons brein zorg ervoor dat we voor zoet of vet kiezen. Is de strijd tegen de kilo’s dan een onmogelijke opgave? Nee, het is moeilijk maar niet onmogelijk.

Je leefstijl veranderen is een leerproces en gaat met vallen en opstaan. Het geheim van jouw succes ligt in het maken van de juiste keuzes. Het beïnvloeden van gedachten, gedrag en gevoel speelt een belangrijke rol hierin. Jezelf en je leef- en eetgedrag leren kennen, betekent ook met mildheid en daadkracht naar jezelf kijken. Wat zijn je gedachten en je gevoelens over eten en jezelf? Wat maakt nu dat jij soms (of steeds?) teveel eet of juist dingen eet of doet waar je niet blij van wordt? Wanneer doe je dat?

Maar vooral; HOE KUN JE DAT ANDERS DOEN? Effectiever leren omgaan met moeilijke eetsituaties; feestjes, teleurstellingen, verjaardagen (als ze weer mogen), is niet makkelijk. Ja, jouw realiteit zit, net als van veel mensen, vol met tegenslag. Dat geeft je de kans om te leren en vooruit te komen. Want de winst van vallen en opstaan heet veerkracht! Denk daar maar aan als je weer bang bent om te vallen, want als je opstaat en doorgaat ontdek je hoe iets wel moet. Soms betekent dat ook loslaten wat je al had en het over een andere boeg gooien. Het maakt je sterker!

Met de inzichten, eyeopeners en leefstijlvaardigheden in het leefstijlprogramma COOL, word je jouw valkuilen de baas. Dan doe je wat jij wilt doen en ben je zelf de baas over je gewicht en eetgedrag. Je denkt niet langer in ‘niet mogen’ en ‘moeten’ en kun je bewust kiezen voor wat bij jou past!

KIEZEN. DURVEN. DOEN.

Meer informatie over het Cool programma vind je bij programma’s.

Wil je graag aan je leefstijl werken maar liever niet in groepsverband? Bij Leefstijl in Balans kun je ook kiezen voor 1 – op – 1 coaching.

 

Artikel delen:

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Overgang e-Book
Vol vertrouwen en energie door de overgang