De gouden leefstijl regels

14-01-21

Wat is toch het geheim van gezond oud worden? Wat blijkt? Er is niet één geheim, niet één dieet dat alles in zich heeft. Het is een samenspel van factoren en het goede nieuws is, we hebben er zelf veel meer invloed op dan we denken.

1. Voldoende goede slaap (gemiddeld 7 – 9 uur), aandacht voor slapen en ontspanning is zeker zo belangrijk als gezonde voeding en voldoende beweging. Slaap is de basis van alles. Door stress en weinig slaap maakt je lichaam meer stresshormoon (cortisol) aan, een teveel daarvan heeft allerlei negatieve gevolgen voor je lichaam en geest. Het blokkeert onder andere de vetverbranding en kan rechtstreeks vet naar onze buik leiden.

2. Eet zoveel mogelijk puur, vers en onbewerkt eten uit de natuur en varieer. Vermijd sterk bewerkt, oftewel geraffineerd voedsel dat door de bewerking veel essentiële voedingsstoffen mist.

3. Eet langzaam, mindfull en niet mindless. Dit verzadigt meer dan snel eten, en zorgt ervoor dat we meer genieten van ons eten. Meer genieten leidt tot minder eten.

4. Eet minder vaak, liever drie maaltijden die voldoende verzadigen dan drie kleine maaltijden en drie of meer tussendoortjes. Ons lichaam is gebaat bij rust, en zal op die manier vet gaan verbranden in plaats van suiker.

5. Voldoende bewegen (hoeft niet intensief sporten te zijn, mag natuurlijk wel): wandelen, fietsen, tuinieren, dansen, veel buiten zijn. Beweeg 30 tot 60 minuten per dag en voorkom vooral veel stilzitten.

6. Beperk stress, stress is funest voor een goede gezondheid. Waar haal jij je ontspanning uit? Het maakt niet uit hoe, maar ontspan! Het is heel gezond om af en toe eens even helemaal niks te doen, en minder bereikbaar te zijn. Ga even offline!

7. Eet tot je 80% vol zit, caloriebeperking draagt bij aan een langer leven. Het is goed om af en toe onder je benodigde verbruik van calorieën te blijven.

8. Rook niet en gebruik geen (of niet meer dan 1 glas per dag) alcohol.

9. Blijf niet hangen in diëten, die alleen voor de korte termijn werken. Crash diëten kunnen onze (hormoon) stofwisseling langdurig verstoren, waarbij aankomen en het jojo-effect op de loer ligt. Ga voor een duurzaam resultaat en kies een gezonde leefstijl waar jij gelukkig van wordt.

10. Zorg voor een doel in je leven, dat geeft je leven zin en maakt je gelukkig. Waar krijg jij energie van? Waar kom jij graag je bed voor uit? Een positieve mindset draagt bij aan een goede gezondheid.

Klinkt dit allemaal heel logisch en bekend, maar vind je het toch lastig om dit toe te passen in je eigen leven? Ik help je graag op weg, zodat je vol vertrouwen de goede keuzes kan maken die bij jou passen.
Vraag dan nu vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.

Artikel delen:

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Overgang e-Book
Vol vertrouwen en energie door de overgang